MTR – ping si traceroute impreuna

Acronimul MTR provine de la Matt Traceroute. Este un instrument deosebit de util de diagnostic pentru reţelele ce calculatoare ce au la bază stiva de protocoale TCP-IP. În mod genial combină funţionalitatea utilitarelor traceroute şi ping şi este distribuit gratuit sub licenţa GNU General Public License.

Funcţionare: la pornirea MTR se verifică conectivitatea dintre maşina pe care rulează MTR şi maşina (hostul) destinaţie precizat de utilizator. După ce se determină adresa ip a fiecărui hop până la maşina destinaţie, MTR va trimite pachete de tip ICMP ECHO REQUEST către adresa fiecărui hop pentru a se determina calitatea conexiunii. Ulterior afişează statistici detaliate. Ca exemplu de utilizare, pentru a verifica calitatea unei conexiuni la internet între 2 hosturi, se poate determina traseul, RTT în fiecare hop, cât şi pachetele pierdute (packet loss) în fiecare hop de pe traseu, dacă este cazul. Interpretarea statisticilor se face contextual. De remarcat faptul că, din motive de protecţie la atacuri de tip DDoS, furnizorii de servicii internet pot filtra sau limita pachetele de tip ICMP şi/sau UDP necesare uneltelor de diagnostic mai sus amintite.

Sursele pot fi downloadate gratuit de la adresa ftp://ftp.bitwizard.nl/mtr/

MTR este disponibil in format binar pentru majoritatea distribuţiilor de linux cum ar fi Slackware, Red Hat, Fedora, Mandriva, Debian etc., de la urmatoarele adrese:

Exemplu de instalare pe Slackware 10.1, 10.2:

  • se downloadează pachetul mtr-0.69-i486-1kan.tgz din mirrorul Romanesc opensys.linuxpackages.net, de exemplu cu browserul lynx� http://opensys.linuxpackages.net/pub/Slackware-10.1/Console/mtr/mtr-0.69-i486-1kan.tgz
  • se da comanda installpkg mtr-0.69-i486-1kan.tgzMTR screenshot

Odată instalat, de exemplu pentru a testa calitatea conexiunii între dumneavoastră şi serverul www.yahoo.com se dă comanda mtr www.yahoo.com