Testarea Hard-disc-ului în Windows

Pentru testarea si remedierea erorilor ce pot apărea pe hard-disc, microsoft ne pune la dispooziţie utilitarele scandisk (Windows 95/98) şi chkdsk (Windows 2000, XP, 2003) cu posibilitate de corecţie ale acestora.

Un program recomandat de benchmark pentru hard-disc-uri, oferit gratuit spre download de către www.simplisoftware.com este HD Tach.

HD Tach testează citirea secvenţială, rata de acces aleator la disc şi viteza de transfer în rafală (burst speed) a interfeţei atât a mediilor de stocare fixe cât şi a celor mobile (inclusiv a mediilor flash). Sunt suportate doate tehnologiile, ca IDE/ATA, 1394, USB, SATA şi RAID. Rezultatele HD Tach pot fi folosite spre a confirma specificaţiile producătorului, spre analiza bunei funcţionări a sistemului sau spre a face comparaţii cu siteme similare. HD Tach este foarte uşor de folosit, rapid şi prezintă rezultatul sub forma unor grafice uşor de citit şi analizat, având posibilitatea de a face comparaţii cu teste similare existente în baza de date.

HDTACH3

Keywords: HDD, test, benchmark, graph, hard-disk, flash, IDE/ATA, 1394, USB, SATA, RAID