Slackware Linux 11.0 a fost lansat

A fost lansata versiunea 11 a distributiei Slackware Linux. Acesta poate fi downloadat de pe www.slackware.com sau din urmatoarele mirror-uri:

Canada Gulus 100Mbit http ftp rsync
Canada Ryerson University 10Mbit http ftp rsync
Romania Evolva 100Mbit, 2Mbit http ftp rsync
Romania ftp.iasi.roedu.net 34Mbit http ftp rsync
Romania ftp.rdsbv.ro 5Mbit http ftp rsync

Mai multe informatii pe pagina oficiala a acestei distributii, http://slackware.com/index.php

Nota: archive.tipit.info nu este in prezent afiliat cu niciuna din aceste surse de download si nu raspundem in nici un fel de acestea.

Link-urle au fost preluate din pagina http://dev.slackware.it/getslack/mirrors.php unde se gaseste lista completa a mirror-urilor acestei distributii.

Mufarea corecta a cablului de retea (UTP)

Recunosc titlul nu suna foarte academic, dar, pe de alta parte vecinul de la bloc care vrea repede sa-si faca o mica retea nu va cauta RJ 45, UTP, EIA/TIA 568, etc. deoarece nici nu-i trece prin cap. Prin urmare, acest tutorial este pentru incepatori.

Retelele Ethernet de 10/100Mbps folosesc de regula conectorul numit RJ45 (asemanator cu cel telefonic RJ11, doar a are 8 pini) si cablu de tip twisted pair (UTP, STP, FTP etc.) categoria 5.

In functie de natura dispozitivelor ce urmeaza a fi interconectate, se folosesc uzual 2 tipuri de cabluri, straight-through si crossover, dupa cum urmeaza:

 • cablul de tip straight-through pentru conectarea:
 • Switch la router
 • Switch la PC sau server
 • Hub la PC sau server
 • cablul de tip crossover pentru conectarea:
 • Switch la switch
 • Switch la hub
 • Hub la hub
 • Router la router
 • PC la PC
 • Router la PC

Deoarece in zilele noastre pretul “clestelui sertizor” folosit la mufarea conectorului RJ 45 (ISO 8877) a ajuns suficient de mic, toti baietii ce au retele de cartier s-au pus pe facut cabluri UTP de o calitate mai mult sau mai putin buna. Atat pentru functionarea corecta in parametrii a retelei, dar cat si pentru usurinta in administrare si depanare, si mai mult pentru o eventuala scalare (interconectare, largire) a retelei, recomand respectarea standardelor in vigoare pentru acest tip de cablare, in special respectarea codului culorilor la mufare, respectiv EIA/TIA 568 A si B. (http://www.eia.org/ http://www.tiaonline.org/ )

RJ 45 pinoutsNumerotarea pinilor la conectorul RJ 45 se face ca in imaginea alaturata.

Pentru obtinerea unui cablu normal (straight-through) la ambele capete ale cablului se va folosi fie 568A, fie 568B ca ordine a culorilor. Pentru obtinerea unui cablu crossover se va mufa la un capat in ordinea 568A si la celalalt capat in ordinea 568B.

RJ-45 pin-out for Cat 5 EIA/TIA-568-A

 1. Alb/Verde
 2. Verde
 3. Alb/Orange
 4. Albastru
 5. Alb/Albastru
 6. Orange
 7. Alb/Maron
 8. Maron

RJ-45 pin-out for Cat 5 EIA/TIA-568-B

 1. Alb/Orange
 2. Orange
 3. Alb/Verde
 4. Albastru
 5. Alb/Albastru
 6. Verde
 7. Alb/Maron
 8. Maron