Ziua Internationala a Administratorilor de Sitem

28 iulie este Ziua Internationala a Administratorilor de Sitem, sau System Administrator Appreciation Day.

Ce face un administrator de sitem ? Pe romaneste face tot ce poate ca sa fie bine (Va scutesc de jargonul tehnic specific). Ce se vede ? Nimic. Este un gen de munca continua care este deseori remarcata de cei din jur doar in absenta acesteia. Cu toate acestea, si administratorii de sitem merita cel putin simbolic, macar o data pe an, sa ne amintim si sa apreciem ceea ce fac.

In continuare citez din http://www.sysadminday.com/

A sysadmin makes sure your network connection is safe, secure, open, and working. A sysadmin makes sure your computer is working in a healthy way on a healthy network. A sysadmin takes backups to guard against disaster both human and otherwise, holds the gates against security threats and crackers, and keeps the printers going no matter how many copies of the tax code someone from Accounting prints out.

Servicii publice de GIS: Yahoo Maps, Google Maps, MSN Maps

La ora actuala, colosii cautarilor pe web au lansate servicii de cartografiere si informatii geografice (GIS) publice gratuite. Evident ca nu totul este gratuit, servicii legate de pozitionarea globala (GPS etc), legate de personalizarea unor puncte de interes (locatii firme etc.) sunt exemple de servicii platite. Adresele web ale acestor servicii sunt:

Google a mai lansat si aplicatia 3D, Google Earth, care poate fi downloadata de la adresa http://earth.google.com/ mai exact http://earth.google.com/download-earth.html. Spre deosebire de variantele web, aceasta aplicatie are nevoie de o placa grafica buna, si de resurse hardware considerabile, vedeti specificatiile de pe site. Vestea buna este ca google pune la dispozitie si o versiune de Linux a Google Earth, fapt nemaintalnit pana acum in acest domeniu.

Sunet de calitate cu foobar

In ziua de astazi exista numeroase playere multimedia, majoritatea oferite gratuit. Faptul ca playerele din ziua de astazi suporta din ce in ce mai multe formate si sunt din ce in ce mai bogate in facilitati, le face sa fie mult mai complexe si sa consume mai multe resurse hardware. Pentru cine doreste un player care sa consume putine resurse hardware, si in acelasi timp sa beneficieze de o calitate impecabila a sunetului chiar si cu o placa de sunet mai putin pretentioasa, va recomand sa incercati foobar2000.

Foobar2000 poate fi downloadat de la adresa http://www.foobar2000.org De asemenea, pentru o buna calitate a sunetului va recomand insistent instalarea modulului optional numit kernel streaming. Acesta permite o redare fidela la nivel de bit a sunetului originar deoarece sunteaza windows kernel mixer (mixerul din windows). Sunetul este trimis direct catre “volumul general”, nu mai trece de exemplu prin wave sau alt mixer.