SUSE Linux 10.1

OpenSusePe data de 11 Mai 2006 a fost lansat SUSE Linux 10.1 (Versiunea gratuita oferita de www.opensuse.org) Initial este lansata doar distributia pe 5 CD-uri, iar incepand cu data de 18 Mai va fi disponibila pentru download si versiunea DVD. Desi versiunea comerciala a SUSE, oferita de www.novell.com/linux este mult mai bogata (aproximativ 2 DVD-uri de software), si versiunea open source a SUSE se bucura de un real succes. Acesta este in mare parte datorat interfetei grafice intuitive atat la instalarea, la utilizarea curenta, cat si la intretinerea si update-ul acestei minunate distributii. Ideea de a folosi YaST ca interfata centralizata atat pentru setarile Hardware, Software, management si update de pachete este foarte reusita. In aceasta versiune putem aprecia integrarea cu Network Manager, ceea ce aduce imbunatatiri semnificative in special in cazul conexiunilor de retea WI-FI.
Distributia SUSE ofera si posibilitatea instalarii unor pachete proprietare cum ar fi: Adobe Acrobat Reader, RealNetworks RealPlayer, si Sun Java Runtime Environment.
Repartizarea pe CD-uri:
CD1 – instalare text minimala
CD 1-3 – instalare de baza cu KDE si Gnome
Toate 5 CD -urile pentru instalare completa.
Dintre mirror-urile SUSE din Romania, putem aminti:
http://ftp.suse-linux.ro/opensuse/
ftp://ftp.suse-linux.ro/opensuse/
ftp://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/opensuse.org/
http://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/opensuse.org/

De remarcat ca in Romania inca nu exista mirror-uri de SUSE complete (cu suport pentru toate arhitecturile etc.), cea mai buna varianta de download pentru utlizatorii din Romania este utilizarea serverelor cu versiunea stabila SUSE din Germania. (Majoritatea ISP -urilor mari din Romania au transport pe fibra optica cu Germania)