Instant Messenger la purtator cu Windows Gaim

Gaim – binecunoscutul program de Instant Messenger din mediul linux, este acum portat ÅŸi pe Windows. Evident ne întrebăm de ce am avea nevoie de un astfel de program pe windows, când cele mai bune programe de messenger există deja în forma lor nativă. ÃŽn primul rând Gaim este capabil să gestioneze conexiuni cu toate reÅ£elele de mesagerie instant: MSN, Yahoo, AIM/ICQ, Jabber (inclusiv Google Talk), IRC.

Un avantaj major, pe care se bazează acest how-to este acela ca Gaim poate sa fie instalat independent pe un flash drive. De unde rezulta avantajul portabilităţii şi a confidenţialităţii. Să nu uităm ca majoritatea programelor de messenger păstrază pe calculatorul gazdă history-ul ultimelor conversaţii, în unele cazuri chiar în clar.

În continuare este prezentată procedura recomandată de producător pentru instalarea pe flash.

 • Download-aÅ£i ÅŸi instalaÅ£i Gaim
 • PregătiÅ£i USB-drive-ul, în această exemplificare considerăm a fi discul U
 • CreaÅ£i directorul: U:\Programs (Poate fi oriunde, important este ca GTK ÅŸi Gaim să fie la acelaÅŸi nivel)
 • CreaÅ£i directoarele GTK ÅŸi Gaim în acest director
 • CopiaÅ£i partea minimală Gaim din folderul unde este instalat, pe discul USB. Structura de directoare va rămâne aceaÅŸi, dar nu este necesar să copiaÅ£i tot ce este în instalarea standard
 • CopiaÅ£i în întregime directoarele pixmaps ÅŸi sounds
 • CreaÅ£i directorul U:\Programs\Gaim\plugins ÅŸi copiaÅ£i în el conÅ£inutul din directorul instalat Gaim\plugins, excluzând perl.dll, tcl.dll
 • Pentru a folosi altă limbă decât US creaÅ£i directorul U:\Programs\Gaim\locale ÅŸi copiaÅ£i directorul cu limba corespunzătoare de se afla instalat în Gaim\locale
 • CopiaÅ£i toate fiÅŸierele din directorul Gaim instalat în directorul Gaim de pe flash, cu excepÅ£ia gaim.exe, gaim-uninst.exe ÅŸi libgtkspell.dll (daca nu vreÅ£i corecÅ£ie ortografică)
 • Download-aÅ£i gaim-portable.exe ÅŸi puneÅ£i-l U:\Programs\Gaim.

De asemenea creaţi şi o instalare minimală a GTK+ runtime din GTK+ care este deja instalat

 • CopiaÅ£i directoarele etc ÅŸi bin în U:\Programs\GTK
 • CreaÅ£i directorul U:\Programs\GTK\lib ÅŸi copiaÅ£iconÅ£inutul din directorul lib instalat lib, cu excepÅ£ia locale
 • Dacă doriÅ£i să utilizaÅ£i altă limbă pentru GTK copiaÅ£i fiÅŸierele corespunzătoare în U:\Programs\GTK\lib\locale

Acum instalarea e completă şi puteţi rula U:\Programs\Gaim\gaim-portable.exe ce va determina gaim să salveze setările şi logurile în U:\Programs\.gaim

Mai multe detalii puteţi obţine de pe site-ul producătorului http://gaim.sourceforge.net/

MTR – ping si traceroute impreuna

Acronimul MTR provine de la Matt Traceroute. Este un instrument deosebit de util de diagnostic pentru reţelele ce calculatoare ce au la bază stiva de protocoale TCP-IP. În mod genial combină funţionalitatea utilitarelor traceroute şi ping şi este distribuit gratuit sub licenţa GNU General Public License.

Funcţionare: la pornirea MTR se verifică conectivitatea dintre maşina pe care rulează MTR şi maşina (hostul) destinaţie precizat de utilizator. După ce se determină adresa ip a fiecărui hop până la maşina destinaţie, MTR va trimite pachete de tip ICMP ECHO REQUEST către adresa fiecărui hop pentru a se determina calitatea conexiunii. Ulterior afişează statistici detaliate. Ca exemplu de utilizare, pentru a verifica calitatea unei conexiuni la internet între 2 hosturi, se poate determina traseul, RTT în fiecare hop, cât şi pachetele pierdute (packet loss) în fiecare hop de pe traseu, dacă este cazul. Interpretarea statisticilor se face contextual. De remarcat faptul că, din motive de protecţie la atacuri de tip DDoS, furnizorii de servicii internet pot filtra sau limita pachetele de tip ICMP şi/sau UDP necesare uneltelor de diagnostic mai sus amintite.

Sursele pot fi downloadate gratuit de la adresa ftp://ftp.bitwizard.nl/mtr/

MTR este disponibil in format binar pentru majoritatea distribuţiilor de linux cum ar fi Slackware, Red Hat, Fedora, Mandriva, Debian etc., de la urmatoarele adrese:

Exemplu de instalare pe Slackware 10.1, 10.2:

 • se downloadează pachetul mtr-0.69-i486-1kan.tgz din mirrorul Romanesc opensys.linuxpackages.net, de exemplu cu browserul lynx� http://opensys.linuxpackages.net/pub/Slackware-10.1/Console/mtr/mtr-0.69-i486-1kan.tgz
 • se da comanda installpkg mtr-0.69-i486-1kan.tgzMTR screenshot

Odată instalat, de exemplu pentru a testa calitatea conexiunii între dumneavoastră şi serverul www.yahoo.com se dă comanda mtr www.yahoo.com

A apărut Fedora Core 5

A fost lansat Fedora Core 5, sau “Bordeaux”. Printre noile facilităţi amintim:

 • GNOME 2.14
 • OpenOffice 2.0.2
 • KDE 3.5.1
 • Mono
 • Yum-based Package Tools
 • Xen Virtualization
 • Apache HTTP Server 2.2

Mai multe detalii despre această versiune aflaţi aici.

Fedora Core Bordeaux poate fi downloadată de la adresa: http://fedora.redhat.com/Download/

Sursa: http://fedoranews.org

Minimizare Mozilla Thunderbird în System Tray

Este firesc ca e-mail-urile să fie ridicate periodic de un client de email şi să fim anunţati deîndată ce acestea sosesc. În cazul clientului de email Mozilla Thunderbird, acesta nu are implicită opţiunea de minimizare în system tray. Pentru a avea această facilitate, trebuie instalată extensia MinimizeToTray.mozilla tray icon

Această extensie este valabilă atât pentru Thunderbird cât şi pentru Firefox. De la adresa https://addons.mozilla.org/extensions/ se caută şi se downloadează ultima versiune a extensiei MinimizeToTray. Apoi se deschide aplicaţia Thunderbird, meniul Tools, Extensions se apasă pe butonul install, se selectează calea unde a fost downloadată extensia, şi se instalează această extensie. În cazul Firefox, extensia poate fi instalată automat din site print-un simplu click. Apoi se închide complet aplicaţia Thunderbird. La următoarea pornire, meniul File va conţine si Minimize To Tray, care poate fi activat şi de la tastatură cu comanda Ctrl+Shift+M.

Evident proiectul Mozilla poate avea sute de extensii posibile. De reţinut că aceste extensii instalate in număr prea mare pot dăuna performanţelor aplicaţiei sau a sistemului, şi mai mult unele pot conţine bug-uri sau găuri de securitate. De aceea este recomandată instalarea a maxim 4-5 extensii, după criteriul importanţei în utilizare şi a verificării în timp a efectelor acestora. De asemenea este recomandat update-ul periodic atât al extensiilor cât şi al aplicaţiei. De aici puteţi lua MinimizeToTray, versiunea curentă la data publicării articolului, arhivată în format zip. După dezarhivare poate fi folosită conform specificaţiilor de mai sus.

Pornirea automata a unui program cu ajutorul Windows Registry

Dacă dorim ca un program sa porneasca automat la pornirea computerului, indiferent de user, ne putem folosi de Windows Registry dupa urmatorul şablon:

 1. Cu Notepad sau alt editor de text se creeză un fişier cu extensia .reg, cum ar fi exemplu.reg
 2. Se adaugă in acest fisier liniile urmatoare:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
“nume program”=”\”C:\\Program Files\\Nume Folder\\program.exe\””

De exemplu, pentru a porni automat aplicaţia Mozilla Thunderbird, se crează fisireul thunderbird.reg care va conţine:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
“nume program”=”\”C:\\Program Files\\Mozilla Thunderbird
\\thunderbird.exe\””

Ulterior se va rula acest fişier cu dublu-click pe el şi se va confirma adaugarea acestor informaţii in Windows Registry. Dacă există antiviruşi ce monitorizează modificările din Windows Registry, se va da permisiunea corespunzătoare pentru efectuarea acestei modificări.

La următoarea repornire a sitemului, aplicaţia va fi lansată automat. Aplicaţia va fi prezentă fie in task-bar fie in system tray, depinde de setările specifice aplicaţiei.

Spre deosebire de punerea unei scurtături în folderul Startup care afectează doar userul curent, această modalitate va afecta toţi utilizatorii locali, prin urmare se va proceda cu atenţie sporită, doar când este absolut necesar.

Client SFTP ÅŸi SCP pentru Windows

WinSCP este un client SFTP gratuit open source pentru Windows folosind protocolul SSH. De asemenea este folosit şi protocolul SCP. Funcţia de bază este copierea securizată de fişiere între un calculator local şi unul de la distanţă.

Principalele facilităţi oferite de WinSCP sunt:

 • Interfaţă graficăWinSCP
 • Este tradus în căteva limbi
 • Se integrează cu mediul Windows (drag&drop, URL, shortcut icons)
 • Toate operaÅ£iile uzuale cu fiÅŸiere
 • Suport pentru protocoalele SFTP ÅŸi SCP peste SSH-1 ÅŸi SSH-2
 • Sincronizare de directoare
 • Editor de text integrat
 • Suport pentru autentificări de tip SSH password, keyboard-interactive, public key ÅŸi Kerberos (GSS)
 • Integrare cu Putty
 • Integrare a interfeÅ£ei grafice ca Windows Explorer sau ca Norton Commander
 • OpÅ£ional stochează informaÅ£ii despre sesiuni
 • OpÅ£ional oferă suport pentru fiÅŸiere de configurare de sine stătătoare în locul registry, ideal pentru folosirea de pe discuri mobile cum ar fi flash-urile USB

Poate fi downloadat gratuit de pe pagina http://www.winscp.net/eng/download.php

Server de SSH pentru Windows