DNS spoofing pe propriul computer, in Windows XP

FiÅŸierul hosts ne permite definirea de înregistrări DNS statice pe propria maÅŸină Windows. Implicit, în acest fiÅŸier se gaseÅŸte înregistrarea localhost care defineÅŸte loopback-ul maÅŸinii, fără de care nu ar funcÅ£iona corespunzător protocolul TCP-IP. ÃŽn acest fiÅŸier se pot pune spre exemplu înregistrări DNS statice ale hosturilor din reÅ£eaua locală sau orice alte înregistrări DNS. De remarcat ca înregitrările statice au prioritate faţă de cele preluate din serverele de DNS. Să presupunem că sunteÅ£i web-designer ÅŸi aveÅ£i site-ul public www.exemplu.ro, dar în acelaÅŸi timp pe propria maÅŸină aveÅ£i un server web pe care doriÅ£i să testaÅ£i noua forma a site-ului fără a afecta deloc site-ul deja publicat. SoluÅ£ia este să publicaÅ£i “local” doar pe computerul dumneavoastră acest site, ÅŸi în momentul când vizitaÅ£i pagina www.exemplu.ro să vă apară în browser pagina publicată pe propriul server ÅŸi nu cea oficială. De remarcat că setarea de dns trebuie făcută înaintea startării serverului http (IIS, Apache etc.).hostsnotepad

Practic se va edita cu notepad fişierul C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts şi se va adauga linia 127.0.0.1 www.exemplu.ro după cum se vede în imagine.

hostsNota: Aplicaţi aceste informaţii doar pentru propriul dvs. domeniu, www.exemplu.ro este luat la întamplare din motive didactice, nu are nici o legătura cu domeniul adevărat www.exemplu.ro şi autorul articolului nu îşi asumă răspunderea pentru modul în care veţi folosi informaţiile din acest how-to.

OpenOffice.org Writter Рsalvarea documentelor ̨n format MS Word 97/2000/XP

Cu riscul pierderii unor elemente de formatare sau de conţinut de cele mai multe ori la folosirea documentelor de tip office este necesar un format de interschimb. Pentru interschimbul de documente între OpenOffice.org Writter şi MS Word, se pare că cel mai potrivit este formatul.doc deoarece este formatul nativ pentru MS Word şi în acelaşi timp este recunoscut cu uşurinţă şi în proporţie foarte mare de către OpenOffice.org. Pentru a nu fi nevoiţi de fiecare dată când folosim Writter să specificăm formatul documentului, se poate face o setare globală în OpenOffice.org ce ne va permite ca documentele de tip text să fi salvate tot timpul în format .doc.

options-saveSe urmează meniurile Tools – Options – Load Save ÅŸi la Default file format pentru Text Documnet se alege Microsoft Word 97/2000/XP după cum se poate observa în imagine. Aceste setări au fost verificate pe OpenOffice.org 2.0 ÅŸi cu folosirea elementelor grafice de bază, compatibilitatea este destul de mare.

Totodată pentru a micşora posibilitatea pierderii de date se va bifa Save AutoRecovery information every 1 Minutes. În rest se pot păstra setările implicite.

Ofertele de acces mobil internet din România

Principalii operatori de telefonie mobila din România ne pun la dispoziţie tehnologii cum ar fi CSD (Circuit Switched Data), EDGE, GPRS, CDMA şi altele, fiecare cu avantajele şi deazavantajele specifice legate de preţ şi perfomanţă.

Deoarece oferta este dinamică, vă lăsăm pe dumneavoatră să alegeţi.

IDC IT Security Roadshow 2006

Conferinţa IDC IT Security Roadshow 2006 ce s-a desfăşurat pe data de 9 februarie la JW Marriott Grand Hotel a avut ca invitaţi câţiva dintre cei mai pricepuţi experţi din domeniul securităţii.

  • Philip Zimmermann, creator al Pretty Good Privacy, un pachet software de criptare
  • Bruce Schneier, autor al “Applied Cryptography and Secrets and Lies” si fondator al Counterpane Internet Security, Inc.

Principalele aspecte legate de securitatea IT luate în discuţie au fost:

  • Noile reglementari legate de protectia datelor si a retelei
  • Increderea prea mare acordata departamentelor IT in ceea ce priveste securitatea
  • Numarul tot mai mare de incalcari ale securitatii interne si externe
  • Utilizarea in crestere a internetului ca mijloc esential pentru afaceri
  • Expansiunea mobile computing

Tot cu ocazia acestui eveniment a fost susţinută şi o scurtă demonstraţie de live hacking, de către Sebastian Schreiber, care în perioada 20-23 februarie 2006 va susţine si Hacking Workshop 2006.

Mai multe informaţii despre evenimentele organizate de IDC în România puteţi obţine de pe pagina www.idc-cema.com

Arderea cd-urlior şi a dvd-urilor în LINUX

În prezent arderea cd-urilor şi a dvd-urilor în linux, a devenit un task uşor de realizat datorită proiectului K3B. K3B fiind optimizat pentru interfaţa grafică KDE, este inclus automat şi în majoritatea distribuţiilor de linux ce folosesc această interfaţă grafică. În caz contrar, poate fi obţinut de la www.k3b.org.

K3B screenshot

Pentru a putea instala k3b (versiunea 0.12 în prezent) este necesar să aveţi deja în sistem urmatoarele:

KDE >= 3.2, bibliotecile QT >= 3.2, cdrecord/mkisofs şi dvd+rw-tools. Am testat majoritatea tipurilor medii, mai puţin mediile dual layer, deoarece nu am avut la dispoziţie. Pentru mediile dual layer este recomandat dvd+rw-tools cu versiunea minima 5.20.4.10.8.