Directoare standard în GNU / Linux

Filesystem Hierarchy Standard Group a încercat să creeze un standard care descrie ce directoare ar trebui să fie disponibile într-un sistem GNU/Linux. În prezent majoritatea distribuţiilor majore se folosesc de indicaţiile Filesystem Hierarchy Standard (FHS). De remarcat că sistemele GNU/Linux nu au directoare separate pentru fiecare aplicaţie, ca şi în Windows. În schimb fişierele sunt ordonate după funcţii şi tip. De exemplu, binarele pentru majoritatea utilizatorilor sunt stocate în /usr/bin, şi bibliotecile acestora în /usr/lib.

Spre exemplu, aici avem o scurtă descriere a directoarelor din Slackware Linux:

 • /bin: binare ale utilizatorilor, disponibile chiar ÅŸi când /usr nu este montat
 • /dev: fiÅŸiere speciale de acces la dispozitivele sitemului
 • /etc: conÅ£ine cele mai importante fiÅŸiere de configurare
 • /home: conÅ£ine directoarele home ale userilor individuali
 • /lib: conÅ£ine biblioteci esenÅ£iale (glibc), ÅŸi kernel modules
 • /root: directorul home pentru utilizatorul root
 • /sbin: binare esenÅ£iale pentru administrarea sistemului
 • /tmp: director cu drepturi de scriere pentru toată lumea, pentru fiÅŸiere temporare
 • /usr/X11R6: sistemul X Window
 • /usr/bin: conÅ£ine majoritatea binarelor utilizatorilor
 • /usr/lib: biblioteci care nu sunt esenÅ£iale pentru bootarea sistemului
 • /usr/sbin: binare ne-esenÅ£iale pentru administrarea sistemului
 • /var: fiÅŸiere variable, cum ar fi logurile

Harta BucureÅŸtiului – on line

Pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti, www.pmb.ro se găsesc hărţi şi alte informaţii utile pentru contribuabili. Cea mai folositoare se pare a fi harta interactivă a Bucureştiului. Aceasta este motorizată de Neuron, unul dintre cele mai bune GIS-uri româneşti.

O alta hartă a oraşului Bucureşti, destul de reuşită, este cea oferită pe site-ul Administraţiei Străzilor a Municipiului Bucureşti

Monitorizarea parametrilor hardware

Principalii parametrii care ne interesează spre a fi monutorizaţi sunt: temperatura procesorului, a carcasei, a hard-disc-ului, viteza de rotaţie a vantilatoarelor, etc. Pentru toate acestea de obicei există software-uri dedicate de tip hardware monitor care sunt oferite de obicei de producatori, pe cd-ul cu driverele plăcii de bază. De asemenea, pentru overclockeri şi nu numai există şi software universale în sensul că sunt compatibile cu mai multe tipuri de placi de bază. Un astfel de software, fără prea mari pretenţii, dar gratuit si uşor de folosit este SpeedFan.

Download şi mai multe detalii puteţi obţine de pe pagina autorului www.almico.comSpeedFan

DistribuÅ£ii de Linux…

Lista completă a acestora se găseşte la adresa: http://www.linux.org/dist/list.html

Mă voi opri doar asupra celor cu tradiţie şi importante din punctul meu de vedere.

Distribuţii live:

Sursa: http://www.linux.org

Afişarea rapidă a conexiunilor de reţea în Windows XP

Pentru a putea vedea setările existente de reţea şi pentru a putea să le modificaţi, ar trebui să urmaţi calea Start, Control Panel, Network Connections. În fereastra Network Connections se găseşte lista conexiunilor de reţea disponibile în sistem. Proprietăţile fiecărei conexiuni de reţea se pot vizualiza cu click-dreapta pe conexiune, si Properties.

De obicei conexiunile de reţea active apar şi în System Tray, adică pe Taskbar în dreapta jos. Pot fi ascunse din diferite motive, cum ar fi o conexiune dezactivată (disabled).

Cea mai rapidă soluţie de acces la� Network Connections , pentru a vedea toate conexiunile disponibile, este crearea unui shortcut spre aceasta fereastra, lucru deosebit de simplu de efectuat, astfel:

 • se dă� click-dreapta� pe� Desktop
 • se alege New, Shortcut
 • în dreptul locaÅ£iei se scrie ncpa.cpl
 • se dă Next
 • se dă o denumire ÅŸi apoi Finish

Odată obţinut acest shortcut, poate fi folosit pentru un acces rapid la fereastra Network Connections

Daca nu doriţi shortcut, cea mai rapidă cale de a ajunge în� Network Connections� este:

 • Start
 • Run
 • scrieÅ£i ncpa.cpl ÅŸi apăsaÅ£i Enter

Testarea Hard-disc-ului în Windows

Pentru testarea si remedierea erorilor ce pot apărea pe hard-disc, microsoft ne pune la dispooziţie utilitarele scandisk (Windows 95/98) şi chkdsk (Windows 2000, XP, 2003) cu posibilitate de corecţie ale acestora.

Un program recomandat de benchmark pentru hard-disc-uri, oferit gratuit spre download de către www.simplisoftware.com este HD Tach.

HD Tach testează citirea secvenţială, rata de acces aleator la disc şi viteza de transfer în rafală (burst speed) a interfeţei atât a mediilor de stocare fixe cât şi a celor mobile (inclusiv a mediilor flash). Sunt suportate doate tehnologiile, ca IDE/ATA, 1394, USB, SATA şi RAID. Rezultatele HD Tach pot fi folosite spre a confirma specificaţiile producătorului, spre analiza bunei funcţionări a sistemului sau spre a face comparaţii cu siteme similare. HD Tach este foarte uşor de folosit, rapid şi prezintă rezultatul sub forma unor grafice uşor de citit şi analizat, având posibilitatea de a face comparaţii cu teste similare existente în baza de date.

HDTACH3

Keywords: HDD, test, benchmark, graph, hard-disk, flash, IDE/ATA, 1394, USB, SATA, RAID

Cel mai bun editor php în mediul Linux

Bluefish este un editor puternic pentru web-designer-ii şi programatorii experimentaţi. Bluefish suportă mai multe limbaje de programare şi de marcare, dar este focalizat mai ales pe editarea website-urilor dinamice si interactive.

Bluefish

Puteţi vedea facilităţile pentru o privire detaliată, puteţi vedea screenshot-urile, sau să-l download-aţi. Bluefish este un proiect dezvoltat de comunitatea open source, şi este realizat sub licenţă de tip GPL.

Bluefish rulează pe majoritatea sistemelor de operare compatibile POSIX, incluzând Linux, FreeBSD, MacOS-X, OpenBSD, Solaris şi Tru64.

Culori HTML sigure ÅŸi codurile hexazecimale asociate lor

Cunonoscătorii acestui subiect ar putea obiecta faptul că in ziua de azi majoritatea utilizatorilor folosesc display-uri cu adâncime mare de culoare şi că problema nu ar mai fi de actualitate. Lucrurile nu stau tocmai aşa. Poate aţi avut vreodată neplăcuta surpriză de a cumpăra un TFT costisitor şi să constataţi ca pe un anumit site anumite culori sunt invizibile sau distorsionate (de exemplu la o fotografie gif care foloseste Dither şi are la bază o paletă diferită de web-safe).

În cazul de faţă, chiar dacă nu se mai pune problema adâncimii de culoare de 16 sau 256 de culori a display-urilor antice de acum câţiva ani se pune problema că TFT-urile redau informaţia cu o adâncime de culoare de 16 biţi, chiar dacă placa video generează un semnal cu o adâncime de culoare de 24 sau 32 de biţi, numită şi True Color.

Prin urmare, pentru o compatibilitate cât mai bună cu cât mai multe tipuri de display-uri, este recomandată folosirea paletei de 216 culori, adoptată pentru prima dată de Netscape, cunoscută şi sub denumirea de HTML Web Safe Colours.

Evident că majoritatea editoarelor html avansate, şi a editoarelor grafice au inclusă această paletă de culori, insă pentru cei care folosesc doar un editor text (în mod curent sau doar în situaţii de urgenţă, retuşuri) vă stă la dispoziţie paleta oferită de dtp-aus.com.

Culorile HTML de bază sunt şi mai puţine, în număr de 16 şi au denumirile după cum urmează:
FF00FF Fuchsia, FFFF00 Yellow, 00FFFF Aqua, FF0000 Red, 808000 Olive, 008080 Teal, 800080 Purple, 00FF00 Lime, 0000FF Blue, 800000 Maroon, 008000 Green, 000080 Navy, C0C0C0 Silver, 808080 Gray, 000000 Black

Un exemplu de folosire a acestei palete în codul HTML, prin valori hexazecimale, RGB zecimale sau a denumirii HTML a culorilor.

Mirror românesc de pachete pentru Slackware Linux

Linux Packages este principala colecţie de pachete special concepute pentru distribuţia Slackware Linux. Odată downloadate pachetele de pe acest sit pot fi instalate cu comanda installpkg. O soluţie mult mai bună este folosirea utilitarului slapt-get, similar cu apt-get-ul din Debian.

Puţină lume ştie ca unul din principalii fondatori ai Linux Packages este un român, Robert Stan, şi că Linux Packages are mirror pentru pachetele oferite în România, cu amabilitatea ISP-ului Open Systems la adresa
http://opensys.linuxpackages.net/

Lista de mirror-uri ale distribuţiei Slackware Linux

Firefox 1.5

Web browser câştigător de premii, acum Firefox 1.5 este mult imbunătăţit. NavigaÅ£i pe Web cu încredere – Firefox vă protejează de viruÅŸi, spyware ÅŸi pop-upuri. BucuraÅ£i-vă de îmbunătăţirile aduse performanÅ£ei, uÅŸurinÅ£ei în utilizare ÅŸi a confidenÅ£ialităţii. Este uÅŸor să importaÅ£i setările ÅŸi link-urile favorite ÅŸi să începeÅ£i.Firefox

Versiunea de windows in limba Română poate fi downloadată de aici.

Versiunea curentă se găseşte la adresa http://www.mozilla.com/firefox/